بعد از برگزاری جلسه کارگروه خودروی شورای رقابت در ابتدای ماه آذر سال جاری، قیمت خودروهای مونتاژی شروع به افزایش کرد. در آن زمان، شورای رقابت هنوز مسئول قیمتگذاری خودرو بود و در جلسه مذکور تصمیم گرفت که سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان درخواست مونتاژکاران را برای بازبینی مجدد قیمت محصولاتشان به علت تغییر منبع تهیه ارز، مورد ارزیابی قرار دهد.
اما پس از گذشت چند روز، شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو عملا کنارهگیری کرد و این اختیار را به وزارت صنعت، معدن و تجارت و زیرمجموعهاش یعنی سازمان حمایت واگذار کرد. بنابراین، وزارت صمت اکنون میتوانست در تغییر قیمت خودروهای داخلی، مونتاژی و وارداتی دخالت کند. در نهایت، سازمان حمایت پس از بررسی درخواست مونتاژکاران، با افزایش قیمت کارخانهای محصولات آنها موافقت کرد و مجوز مورد نیاز را صادر کرد.
اطلاعات دقیق و کامل از میزان افزایش قیمت خودروهای مونتاژی موجود نیست، اما به گفته برخی منابع، فقط در یک مورد، ۲۰۰ میلیون تومان به قیمت برخی مونتاژیها افزوده شده است. این عمل سازمان حمایت باعث ایجاد چند سوال شده است. سوال اول اینکه سازمان حمایت با افزایش قیمت خودروهای مونتاژی، آیا شروع به انجام وظیفهاش در زمینه قیمتگذاری کرده است؟ سوال دوم اینکه چرا افزایش قیمت فقط مربوط به مونتاژیها است و خودروسازان دولتی بدون سهم ماندهاند؟
بیشتر بخوانید: بهروزترین اخبار خودرو در ویکی پرند
خودروی مونتاژی گران شد اما داخلی فعلا نه
به گزارش خبرگزاری تسنیم از وزارت صمت و سازمان حمایت، آنها بر اساس مصوبه ابتدای آذر کارگروه خودروی شورای رقابت، قیمت چند خودروی مونتاژی را پس از دریافت درخواست شرکتها مورد ارزیابی قرار داده و در انتها مجوز تغییر قیمت محصولات را اعلام کردهاند. اگر این مطلب درست باشد، بدین معناست که سازمان حمایت به خاطر افزایش هزینه تولید، مجوز افزایش قیمت را به مونتاژکاران داده است.
این در حالی است که افزایش هزینه تولید، خودروسازان دولتی را هم شامل شده، اما هنوز خبری از تغییر قیمت کارخانهای محصولات ایرانخودرو و سایپا نیست. به نظر میآید با توجه به گستره محصولات ایرانخودرو و سایپا و حساسیت عمومی نسبت به این دو خودروساز و همچنین حمایتهای دولتی از آنها، سیاستگذار تصمیم داشته در مرحله فعلی اصلاحات قیمتی را صورت ندهد.
این اما به این معنی نیست که محصولات ایرانخودرو و سایپا افزایش قیمت نخواهند یافت بلکه در بهار سال آینده مجوز افزایش قیمت برای آنها هم صادر میشود. اما افزایش قیمت خودروهای مونتاژی یکی از عوامل اصلی گرم شدن بازار حوالهفروشی خودروهای مربوطه است.
تاثیر افزایش قیمت خودرو بر بازار خرید و فروش
به دلیل عدم توانایی در پرداخت مبلغ افزوده شده به خودروهای مونتاژی، برخی از ثبتنامکنندگان حوالههای خود را به فروش میرسانند. قیمت بعضی از این حوالهها بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان است. البته همه ثبتنامکنندگان خودروهای مونتاژی از خرید آنها منصرف نشدهاند، چون با وجود اختلاف زیاد قیمت کارخانه و بازار، این خودروها هنوز ارزش خود را حفظ کردهاند. همچنین باید به یاد داشت که در بازار خودروی ایران، معمولا قیمت کارخانه با افزایش قیمت، در بازار هم افزایش مییابد. پس افزایش قیمت اخیر مونتاژیها در کارخانه، در بازار نیز جبران میشود.
منبع: دنیای اقتصاد