تا به اینجا در مدرسه اقتصاد آموختید که چگونه یک کسب و کار را از مرحله صفر آغاز کنید و به شما وعده دادیم تا زندگینامه کارآفرینان موفق در این حوزه را در اختیار شما بگذاریم. جلسه ششم مدرسه اقتصاد را با مرور مسیر پر فراز و نشیب راهاندازی یک کسب و کار از نگاه کارآفرینان شروع میکنیم.
بسیاری از کارآفرینان معروف و پرآوازه دنیا، از جایگاهی فقیر و بدون امکانات شروع به کار کردند و با پشتکار و خلاقیت خود، به قلههای موفقیت رسیدند. این افراد نشان دادند که برای راهاندازی یک کسبوکار نوآورانه و پرسود، نیاز به سرمایهگذاری بزرگ و امکانات لوکس نیست. فقط کافی است با ایدهای جذاب و منحصر به فرد، بازار را به چالش بکشید تا یک نیاز اساسی را رفع کنید. مثالهای زیادی از این دست در تاریخ وجود دارند. برای مثال، استیو جابز که در گاراژ خانه پدرش، شرکت اپل را تأسیس کرد و به یکی از پیشگامان صنعت فناوری تبدیل شد یا جف بزوس و جک ما که با راهاندازی سایتهای آمازون و علیبابا، دو غول خرید و فروش آنلاین جهان شدند. در اینجا چند خلاصه کتاب از زندگینامههای این کارآفرینان را مشاهده میکنید.
مدرسه اقتصاد: امتیازات و چالشهای تغییر شغل در 40 سالگی
بیاموزیم: نحوه انتشار آگهی ملک در دیوار (مخصوص صاحبان ملک)
بیاموزیم: بهترین نکات برای ثبت آگهی ملک در دیوار
مدرسه اقتصاد: 9 عادت برتر برای رشد فردی
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین اپلیکیشن های برنامه ریزی و مدیریت پروژه شخصی
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین ابزارهای مدیریت پروژه ایرانی و کاربردهای آن
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین ابزارهای مدیریت پروژه و کاربردهای آن
مدرسه اقتصاد: با یک کسب و کار خلاقانه، استارتاپی شو
استیو جابز
استیو جابز یکی از پیشگامان صنعت فناوری و بنیانگذار شرکت اپل بود. او در سال ۱۹۷۶ وقتی فقط ۲۱ سال داشت و از دانشگاه ترک تحصیل کرده بود، با همکاری دوستش استیو وازنیاک، در گاراژ خانه پدرش، اپل را تأسیس کرد. او همواره با نگاهی متفاوت به دنیای فناوری نگاه میکرد. سالها بعد، شرکت اپل تبدیل به یکی از موفقترین و باارزشترین شرکتهای جهان شد. در سال ۲۰۱۹، اپل پس از شرکت نفت ملی عربستان، دومین شرکت سودآور جهان بود و مجله فوربز هم از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸، هشت سال متوالی، اپل را باارزشترین برند جهان معرفی کرد. این داستان نشاندهندهی قدرت ایدههای نوآورانه و شروع کسبوکار از صفر است.
فیل نایت
فیل نایت یک کارآفرین موفق و بنیانگذار شرکت Nike بود. او در سال ۱۹۶۲ پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه در رشتهی کارشناسی ارشد، یک سفر جهانگردی را آغاز کرد. در این سفر، او به ژاپن رفت و با برند تایگر آشنا شد که توسط شرکت Onitsuka ساخته میشد. نایت موفق شد که حق امتیاز فروش تایگر را در غرب آمریکا بگیرد.
سال بعد، نایت اولین کفشهای تایگر را دریافت کرد و دو جفت از آنها را به همکارش بورمن (Bowerman) ارسال کرد. بورمن نیز با نایت همکاری کرد و آنها شروع به فروش کفشهای خود با یک ماشین سبز رنگ و در محل مسابقات کردند.
ریچارد برانسون
ریچارد برانسون یک کارآفرین مشهور و صاحب برندهای گوناگونی است که در زمینههای مختلفی مانند حملونقل هوایی (virgin Atlantic Airways)، موسیقی (virgin Records)، نوشیدنی و غیره فعالیت میکند. او از دوران نوجوانی به کارهای متفاوتی مانند فروش درخت کریسمس و طوطی علاقه داشت.
او با راهاندازی یک کسبوکار از صفر، توانست یک مجله به نام دانشجو (Student) را ایجاد کند که اولین شماره آن در سال ۱۹۶۸ منتشر شد. وی در نهایت به ۵۰ هزار پوند دارایی رسید.
ریچارد که تنها 16 سال داشت، ترک تحصیل کرد و این اولین پیروزی کسبوکاری او بود. او به عنوان یکی از استعدادهای برجسته دنیای تجارت شناخته میشود.
ایلان ماسک
ایلان ماسک، که در سال ۲۰۲۲ به عنوان ثروتمندترین انسان روی کرهی زمین شناخته میشود، در کشور آفریقای جنوبی به دنیا آمد. پدر و مادر او هر دو مشاغل فنی داشتند: پدرش یک مهندس و مادرش یک متخصص تغذیه بود. وقتی او تنها ده سال داشت، والدینش از هم جدا شدند و او بیشتر زمان خود را با پدرش گذراند. او در سن ۱۸ سالگی به کانادا رفت و در ابتدا مجبور بود زندگی خود را با کارهای سخت و کم درآمد بگذراند. او توانست در یک دانشگاه کانادایی قبول شود و پس از دو سال با کسب بورس تحصیلی به آمریکا نقل مکان کرد. اولین شرکت خود را با نام زیپ ۲ (Zip2) در سال ۱۹۹۵ همراه با برادرش تأسیس کرد و پس از چهار سال آن را با قیمت ۳۰۷ میلیون دلار فروخت.
سپس با موفقیت مالی خود از پروژه PayPal، سرمایهگذاری خود را در شرکتهای اسپیس ایکس (Space X) و تسلا (Tesla) آغاز نمود تا به امروز که پرنده محبوب توییتر را تصاحب کرد.
جف بیزوس
آمازون هم نام بزرگترین رود جهان و هم نام بزرگترین فروشگاه آنلاین جهان است. این فروشگاه را جف بیزوس، یک کارآفرین نام آشنا و با استعداد، از پایه شروع کرد و به اوج رساند.
جف زمانی که تازه به دنیا آمده بود، پدر و مادرش از هم جدا شدند و مادرش برای نجات از فقر با مایک، یک مهاجر کوبا، ازدواج کرد. مایک پس از مدتی جف را به عنوان فرزند خود پذیرفت و نام خانوادگی او را به بیزوس تغییر داد. جف پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه در چند شغل مختلف کار کرد تا اینکه به ایدهای برای راهاندازی یک کتابفروشی آنلاین رسید. او نام آمازون را برای شرکت خود انتخاب کرد چون فکر میکرد یک روز به عنوان بزرگترین کتابفروشی جهان شناخته خواهد شد. او برای تحقق دادن به ایده خود، تمام پسانداز پدر و مادرش را که برای سالهای پیری آنها ذخیره شده بود، قرض گرفت.
ریسک او برای راهاندازی یک کسب و کار نوپا و عطش برای خلق ایدههای نو در آمازون، دلیلی شد تا او نه تنها پسانداز خانوادگیاش را بازگرداند، بلکه به یکی از ثروتمندترین مردان جهان تبدیل شد.
فرصتها و چالشهای راهاندازی کسب و کار از صفر
اما راهاندازی کسب و کار نوپا، فرصتها و چالشهایی را برای شما به همراه دارد که میبایست قبل از شروع به کار، آنها را مورد بررسی قرار دهید.
فرصتها
- شما هر روز چیزهای جدید یاد میگیرید: برای داشتن کسب و کار و کارآفرین بودن شما نیاز دارید که مهارتهای مختلفی را فرا بگیرید و در کسب و کار خود به کار بگیرید. پس یک کارآفرین باید علاقهمند به یادگیری باشد.
- شما خودتان رئیس هستید: شما دیگر مجبور نیستید کارهایی را که دوست ندارید انجام دهید و یا کاری را که با آن موافق نیستید بپذیرید. شما صاحب همه تصمیمهای بزرگ هستید که کسب و کارتان را مطابق با باورها و ارزشهایتان شکل میدهد.
- شما علاقه خودتان را پیش میبرید: کسب و کار شما منعکسکننده علاقه شماست و شما میتوانید هر روز کاری را انجام دهید که به آن علاقه دارید.
چالشها
- شما مسئول هر تصمیم و یا پیگیری امور هستید: شما هر تصمیم صحیح یا غلطی را میگیرید و اگر کاری ضروری باشد شما باید به آن بپردازید.
- شما درآمد ثابتی ندارید: وقتی شما کسب و کار خود را از صفر شروع میکنید شما حقوق و درآمد ثابتی ندارید و اگر کسب و کارتان مشکلاتی داشته باشد روی وضعیت مالی شما هم اثر خواهد داشت.
- شما ممکن است شکست بخورید: هیچ کس دوست ندارد شکست را تجربه کند. این ممکن است کمی وحشتناک باشد اما شما باید برای روبرو شدن با آن آماده باشید و سعی کنید آن را به یک فرصت یادگیری تبدیل کنید.
مدرسه اقتصاد: امتیازات و چالشهای تغییر شغل در 40 سالگی
بیاموزیم: نحوه انتشار آگهی ملک در دیوار (مخصوص صاحبان ملک)
بیاموزیم: بهترین نکات برای ثبت آگهی ملک در دیوار
مدرسه اقتصاد: 9 عادت برتر برای رشد فردی
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین اپلیکیشن های برنامه ریزی و مدیریت پروژه شخصی
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین ابزارهای مدیریت پروژه ایرانی و کاربردهای آن
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین ابزارهای مدیریت پروژه و کاربردهای آن
مدرسه اقتصاد: با یک کسب و کار خلاقانه، استارتاپی شو
مزایا و معایب استخدام شدن
اما انتخاب بین راهاندازی یک کسب و کار شخصی یا استخدام شدن در یک شرکت، یک انتخاب مهم و سخت است که بستگی به شرایط، هدفها و علاقههای هر فرد دارد. هر دو گزینه مزایا و معایب خود را دارند که باید به آنها توجه کرد. پیش از این به بررسی فرصتها و چالشهای راهاندازی یک و کسب و کار از صفر پرداختیم اما برخلاف آن، استخدام شدن در یک شرکت نیز مزایا و معایب خود را دارد. برخی از آنها عبارتند از:
مزایا
- شما درآمد ثابت و منظم دارید
- بستگی به نوع شغل، ممکن است بتوانید تعادل بین زندگی شخصی و حرفهای خود را حفظ کنید
- به منابع و تجهیزات لازم برای انجام کار دسترسی دارید و ممکن است با همکاران خوب و پشتیبان سازمان خود ارتباطات فارغ از هیجانات کاری داشته باشید
معایب
- شما مجبور هستید به دستورات رئیس خود عمل کنید
- ممکن است کاری را که دوست ندارید یا با آن موافق نیستید انجام دهید
- ممکن است درآمد شما محدود باشد و ممکن است با فشار و رقابت در محیط کار روبرو شوید
بنابراین، راهاندازی یک کسب و کار شخصی یا استخدام شدن در یک شرکت، بستگی به این دارد که شما چه چیزی را از زندگی خود میخواهید و چه چالشها و فرصتهایی را میپذیرید. هر دو گزینه میتوانند به شما خوشبختی و رضایت بخشند اگر با توجه به شرایط و علاقههای خود انتخاب کنید.
و در انتها
راه انداختن کسب و کار از صفر و به دست آوردن موفقیت، چالشهای زیادی را به همراه دارد؛ اما شما میتوانید با استفاده از تواناییهای خود و ادامه دادن تلاش در مسیری که در آن قدم بر میدارید به هدف خود برسید. باید خودتان را و تواناییهایتان را قبول داشته باشید و همواره به دنبال یادگیری جدید باشید.