در جلسات قبلی آموختید که چگونه با 8 نظریه مختلف، یک رهبر موفق باشید. حالا نوبت به آن رسیده که کسب و کار خود را پایهگذاری کنید. این شما و این هم جلسه پنجم از مدرسه اقتصاد!
بسیاری از افراد از راهاندازی کسب و کار خود از صفر دلهره دارند. چقدر ایدههای خلاقانهای که به دلیل ترس از شروع هرگز عملی نشدند! شاید شما هم در محیط خود با افرادی روبرو شدهاید که ایده جالبی برای کارآفرینی داشتهاند، اما میگفتند: «ولی من سرمایه کافی ندارم، تیم مناسب ندارم؛ نمیتونم این کار رو بکنم.»
در این جلسه راههای عبور از ترس راهاندازی یک کسب و کار را مرور میکنیم و در جلسه بعدی، از تجربیات کارآفرینان موفق صحبت خواهیم کرد.
قدم اول
شروع کردن از صفر اصطلاحی است که در زبان روزمره به کار میبریم و به معنی شروع کاری از مرحله اول و همچنین انجام فعالیتهای متنوع و ترکیب آنها با هم تا رسیدن به نتیجه نهایی است. شروع از صفر هم دقیقاً اولین اقدامی است که هر کارآفرینی برای شروع کسب و کار کوچک خود انجام میدهد.
با سرمایه کم، بدون تیم قوی یا با تعداد اندک، با مشتریان کم ولی با حجم زیادی از کار که باید آنها را انجام و کنترل کنید. حقیقت این است که این کار دشوار است و خیلی از افراد پس از شروع نمیتوانند به آن ادامه دهند و در برابر مشکلات تسلیم میشوند. سؤال این است که آیا با شرایط سخت و حرکت از نقطه صفر، میتوان کسبوکار موفقی راهاندازی کرد؟
مراحل راهاندازی کسب و کار نوپا
برای راهاندازی کسب و کار از صفر مراحلی وجود دارد که باید آنها را طی کنید. اگر همه آنها را به درستی و کاملاً انجام دهید، میتوانید امید داشته باشید که شما در حال ساختن پایههای یک کسبوکار موفق هستید.
مدرسه اقتصاد: امتیازات و چالشهای تغییر شغل در 40 سالگی
بیاموزیم: نحوه انتشار آگهی ملک در دیوار (مخصوص صاحبان ملک)
بیاموزیم: بهترین نکات برای ثبت آگهی ملک در دیوار
مدرسه اقتصاد: 9 عادت برتر برای رشد فردی
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین اپلیکیشن های برنامه ریزی و مدیریت پروژه شخصی
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین ابزارهای مدیریت پروژه ایرانی و کاربردهای آن
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین ابزارهای مدیریت پروژه و کاربردهای آن
مدرسه اقتصاد: با یک کسب و کار خلاقانه، استارتاپی شو
-
خودشناسی
شناخت خودتان اولین قدم برای راهاندازی کسب و کار از صفر است. اگر بخواهید خودتان را به دیگران معرفی کنید چه میگویید؟ به چه هدفی ایمان دارید تا روز و شب برایش تلاش کنید، نقاط قوت یا ضعفتان چیست و چه مهارتهایی دارید.
مهارتهای شما بزرگترین ابزار شما در شروع کسبوکار از صفر است. وقتی کسی برنامهنویس است بهآسانی میتواند یک فروشگاه آنلاین تأسیس کند و خیلی از کارها را خودش انجام و نظارت کند.
اما کسی که دانشی از برنامهنویسی ندارد هنگام تأسیس فروشگاه آنلاین، مشکلات فراوانی خواهد داشت و در نتیجه هزینه زیادی هم باید بپردازد. خیلی اوقات مهارتها و توانمندیهای شما میتواند بهعنوان مزیت رقابتی برای کسبوکارتان در نظر گرفته شود.
در یک دفترچه یادداشت، به عنوان یک بیوگرافی از خودتان، اهداف و تواناییهایی که مزیت رقابی به حساب میآیند و شغل رویاییتان را یادداشت کنید.
-
یک ایده موفق باید نیازی را برطرف کند
ایده کسب و کار از صفر باید بر پاسخگویی به نیاز باشد. ایده شما باید بتواند نیاز قسمتی از بازار را رفع کند تا بتوانید موفق شوید. چیزی که بسیاری از کسبوکارهای جدید به آن کم توجهی میکنند و همین باعث میشود تا کسبوکارشان ناموفق باشد.
براساس آمار سایت Entrepreneur حدود 30% از کسبوکارهای جدید در طول سال دوم شکست میخورند که علت اصلی آن عدم برآورده کردن نیازهای مشتریان است. این آمار همخوانی دارد با گزارش دیگری که نشان میدهد 34% از کسبوکارهای نوپا به دلیل عدم تطابق مناسب با بازار شکست میخورند. بنابراین، برای راهاندازی یک کسب و کار موفق، لازم است که ایده شما به نحوی باشد که بتواند چالش یا نیاز جامعه هدف را حل کند.
برای رفع نیاز بازار نیاز به کار بسیار بزرگ نیست؛ فقط باید بازارتان را خوب بشناسید و بدانید که مشتریها چه چیزی میخواهند. بهعنوان مثال وقتی جف بیزوس ایده آمازون را داشت، شروع به تحقیق درباره فروشگاههایی کرد که محصولاتشان را به صورت آنلاین میفروختند.
او دریافت که هیچکدام از آنها کتاب نمیفروشند و دلیل آن هم عدم وجود یک کاتالوگ جامع از عنوان کتابها بود.
در آن زمان فروشگاهها کاتالوگهای کاغذی چاپ میکردند و به مشتری ارسال میکردند. مشتری هم بعد از دریافت کاتالوگ میتوانست محصول خود را انتخاب کند و سفارش دهد. اما ایده جف بیزوس هزینهها را کمتر میکرد، کاتالوگهای کاغذی را حذف میکرد و سرعت خرید کالا را هم بالاتر میبرد.
ایده جف بیزوس این بود که یک فروشگاه آنلاین کتاب راهاندازی کند که دارای یک کاتالوگ الکترونیک باشد. این کاتالوگ الکترونیک شامل تمام عنوانهای کتاب موجود در بازار بود و مشتریان میتوانستند با استفاده از جستجو، نظرات دیگران، پیشنهادات هوشمند و سایر امکانات، به راحتی کتاب مورد نظر خود را پیدا و خریداری کنند.
-
تعیین جامعه هدف
شروع کسب و کار از صفر به این معنی نیست که بتوانید همه مشتریان را به خود جذب کنید. پس باید قسمتی از بازار را بهعنوان مشتری هدفتان تعیین کنید که هم سودآوری بالاتری برای شما دارد و هم میتوانید بهترین خدمات را به آنها ارائه کنید.
برای انتخاب مشتری هدف، باید بازار خود را به صورت دقیق و علمی تحلیل کنید. باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرید، مانند جمعیت، جغرافیا، فرهنگ، رفتار، نیاز، درآمد و سبک زندگی مشتریان. باید بفهمید که چه گروههایی از مشتریان وجود دارند و چه تفاوتهایی بین آنها هست. باید بفهمید که چه گروههایی از مشتریان با ایده شما همخوانی دارند و چقدر آمادگی دارند برای خرید محصول یا استفاده از خدمات شما.
شاید برای شناسایی بهتر مشتریان خود، نیاز داشته باشید که دستهبندی آنها را ریزتر کنید و به گروههای متفاوت تقسیم کنید. برای مثال، اگر هدف شما فوتبالیستهای مرد باشند، میتوانید این طور زیربخشبندی کنید:
- فوتبالیستهای پسر در سطح دبیرستان
- فوتبالیستهای مرد که به عنوان سرگرمی فوتبال بازی میکنند
- فوتبالیستهای حرفهای در سطح بالا و …
با تقسیمبندی دقیقتر مشتریان خود، میتوانید به راحتی از نظرات، اهداف، علاقهمندیها و رفتار آنها آگاه شوید و به صورت متمرکز بازار را در دست بگیرید. سپس میتوانید با توجه به نتایج، فعالیت خود را در بخشهای دیگر بازار گسترش دهید. ولی بسیاری از کسبوکارها در ابتدای راه خود، به جای این کار، سعی میکنند از بخش عمومی بازار شروع کنند که این موجب شکست آنها میگردد.
-
سنجش بازار (MVP)
شاید با اصطلاح MVP آشنا باشید؛ MVP کوتاه شدهی Minimum Viable Product یا حداقل محصول قابلارائه است. این عبارت برای اولین بار توسط اریک ریس در کتاب نوپای ناب به کار رفت ولی بهزودی پرطرفدار شد. شما وقتی میخواهید کسب و کار خود را از صفر شروع کنید، نباید بدون برنامه به کار بپردازید؛ چون هدف شما این است که با کمترین هزینه، کسبوکاری موفق راهاندازی کنید.
با این روش، شما میتوانید ایده خود را در کمترین زمان و هزینه بررسی کنید و با دریافت بازخوردهای مختلف، ایده خود را بهبود بخشید و در نهایت محصولی کامل برای مشتریان خود ارائه کنید.
برای مثال، فیسبوک را در نظر بگیرید؛ نسخه اولیه یا MVP این شبکه اجتماعی هیچ قابلیتی مثل استوری، گروه، ویدئو یا آهنگ نداشت و فقط یک نسخه ساده برای ارتباط دوستان با هم بود.
-
طرح کسب و کار (Business plan)
طرح کسبوکار یک سند نوشتاری است که به طور جامع نشان میدهد که چه هدفهایی برای یک کسبوکار در نظر گرفته شده است و چگونه قصد دارد به آنها دست یابد. این سند مانند یک نقشه راه عمل میکند که مسیر کسبوکار را از لحاظ بازاریابی، درآمد و عملیاتی روشن میکند.
این سند به شما کمک میکند تا عملکرد بهتری داشته باشید و بتوانید فعالیتهای خود را ارزیابی کنید. این طرح شامل ۶ قسمت اصلی است که در ادامه آنها را توضیح میدهیم:
- خلاصه اجرایی: در این قسمت، شما به طور خلاصه هدف و فعالیت شرکت خود را معرفی میکنید. شما نشان میدهید که چگونه شرکت خود را سازماندهی کردهاید و چه نقشهایی را به کارکنان و مدیران تعلق دادهاید. همچنین، شما محل فعالیت و جغرافیای شرکت خود را ذکر میکنید.
- محصولات و خدمات: در این قسمت، شما به صورت جزئی به توضیح نوع و کاربردهای محصولات و خدمات شرکت خود میپردازید. شما نقطه قوت و تفاوت خود را با سایر عرضهکنندگان بازار نشان میدهید و ارزش افزودهای که به مشتریان خود ارائه میدهید را بیان میکنید.
- تحلیل بازار: در این قسمت، شما بازار هدف خود را شناسایی و بررسی میکنید. شما اندازه، رشد، نیازها و رفتارهای بازار را مورد تحلیل قرار میدهید. شما همچنین رقبای خود را شناسایی و نقاط ضعف و قوت آنها را با استفاده از تحلیل SWOT مقایسه میکنید. در نهایت، شما سهم بازار خود را تعیین و استراتژی خود را برای کسب آن ارائه میدهید.
- استراتژی بازاریابی: در این قسمت، شما نحوه جذب و حفظ مشتریان خود را برنامهریزی میکنید. شما کانالهای مناسب برای ارتباط با بازار هدف خود را انتخاب و استفاده میکنید. شما همچنین کمپینهای تبلیغاتی خود را طراحی و پیادهسازی میکنید. در این قسمت، شما باید بودجه، زمانبندی و اهداف بازاریابی خود را مشخص کنید.
- برنامهریزی مالی: در این قسمت، شما پروژکشنهای مالی خود را برای سالهای آینده کسبوکار خود ارائه میدهید. شما باید درآمد و هزینههای پیشبینی شده خود را براساس فروش و تقاضای محصولات و خدمات خود تخمین بزنید. شما همچنین باید سود و زیان، جریان نقد و ترازنامه خود را نشان دهید.
- سرمایه: در این قسمت، شما نیازمندیهای مالی شرکت خود را برای راهاندازی کسبوکار خود مشخص میکنید. شما باید مبلغ سرمایه اولیه خود را برای پرداخت حقوق کارکنان، انجام تبلیغات و پوشش هزینههای عملیاتی شرکت بیان کنید. شما همچنین باید منابع تأمین سرمایه خود را نام ببرید و نحوه بازپرداخت آنها را توضیح دهید.
مدرسه اقتصاد: امتیازات و چالشهای تغییر شغل در 40 سالگی
بیاموزیم: نحوه انتشار آگهی ملک در دیوار (مخصوص صاحبان ملک)
بیاموزیم: بهترین نکات برای ثبت آگهی ملک در دیوار
مدرسه اقتصاد: 9 عادت برتر برای رشد فردی
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین اپلیکیشن های برنامه ریزی و مدیریت پروژه شخصی
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین ابزارهای مدیریت پروژه ایرانی و کاربردهای آن
مدرسه اقتصاد: معرفی بهترین ابزارهای مدیریت پروژه و کاربردهای آن
مدرسه اقتصاد: با یک کسب و کار خلاقانه، استارتاپی شو
-
تعیین هویت و ثبت برند
یکی از مراحل مهم در راهاندازی کسب و کار از صفر، انتخاب نام مناسب برای فعالیت خود است. این کار گاهی ساده به نظر میرسد اما دارای جزئیات و پیچیدگیهای زیادی است. شما نیاز دارید که در انتخاب نام تجاری خود به چند مورد اساسی دقت کنید.
- یک نام ساده و جذاب انتخاب کنید که به یادگیری دعوت کند.
- هویت برند شما نباید در آینده محدودیتهایی برای کسبوکارتان ایجاد کند.
- اطمینان حاصل کنید نامی که انتخاب میکنید قبلا ثبت نشده باشد.
- اسمهایی با املای پیچیده را دور بزنید، نامی با املای ساده و روان انتخاب کنید.
- چه در فضای مجازی باشید و چه در فضای واقعی، همراه با انتخاب نام، دامنه مربوط به آن را هم تهیه کنید.
توصیه میشود با در نظر گرفتن تمامی جوانب، به منظور جلوگیری از سرقت هویت و اطلاعات محرمانه کسب و کارتان توسط رقبا، از همان ابتدا نسبت به ثبت حقوقی آن اقدام نمایید.
-
استخدام، تیمسازی و انجام کار گروهی
تنها در زمانی نیروی جدیدی را استخدام کنید که تیم شما به آن تخصص نیاز داشته باشد. راهاندازی یک کسب و کار جدید مسئلهای پیچیده است که نیازمند تشکیل یک تیم مناسب و استخدام نیروهای متخصص است. در این زمینه، دو روش مختلف وجود دارد. بعضی از شرکتها بدون تفکر زیاد، هر کسی را به تیم خود اضافه میکنند. اما بعد از چند روز، متوجه میشوند که افراد نامناسب هستند و از تیم خارج میشوند.
در مقابل، برخی از شرکتها در استخدام نیرو بسیار دست و پا بسته عمل میکنند و باعث میشوند که کارکنان شرکت تحت فشار زیادی قرار گیرند. این امر موجب کاهش کیفیت کار و رضایتمندی آنها میشود. بنابراین، باید یک سیاست مناسب داشته باشید و در حد تعادل و متناسب با نیازهای تیم، نیرو استخدام کنید.
-
دریافت مجوزهای مورد نیاز
برای هر نوع کسبوکار، چه در فضای مجازی باشد چه در دنیای واقعی، لازم است که یکسری مجوز قانونی دریافت کنید. شما هم قبل از اینکه کار خود را شروع کنید، باید این مجوزها را اخذ کنید تا در آینده، کسبوکار شما با مشکلات حقوقی روبرو نشود.
آماده شدن برای قدم بعدی…
تا اینجا اولین قدمها را برای راهاندازی یک کسب و کار نوپا را توضیح دادیم. اما همچنان پیگیر دوشنبههای مدرسه اقتصاد باشید تا در جلسه بعدی، نقل و قولها و تجربیات کارآفرینان برتر را روایت کنیم.
منبع: اختصاصی ویکی پرند