در حالی که بازار ساخت و ساز و همچنین خرید و فروش مسکن مثل آب گلآلود است، ساخت مسکن چینی از جمله طرحهای سودجویانه میباشد.
در مهر ماه امسال، حسن تیزمغز، نماینده وزیر راه و شهرسازی در نهضت ملی مسکن، از مذاکره با شرکتهای خارجی برای ساخت مسکن با استفاده از فناوریهای نوین، مصالح و نیروی کار داخلی خبر داد. او گفت: شرکتهای بلژیکی و چینی پیشنهاد دادهاند که با قیمت ۲۰۰ و ۲۵۰ دلار مسکن احداث کنند. در نتیجه هدف این شرکتها نیز سودآوری از بازار مسکن ایران است.
وی افزود: این شرکتها از ما خواستهاند که زمینهای مورد نیاز را در اختیارشان بگذاریم تا با بهرهگیری از فناوریهای نوین مصالح و نیروی کار ایرانی مسکن را بسازند.
در ادامه، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران نیز از جزئیات طرح «ساخت مسکن چینی» و مذاکرات اولیه با چینیها برای اجرای این طرح اطلاع داد. حمیدرضا صارمی گفت: مذاکرات تنها با سازندگان خصوصی کشور چین بوده و هنوز به نتیجه نرسیده است.
شهرداری تهران برنامه دارد که زمینهای ذخیره (قطعات بزرگراه بالای یک هکتار) در مناطق پایین شهر را به چینیها بسپارد تا با روش کلید به کلید محلههای جدیدی ایجاد کنند. این طرح در قالب یوزانس انجام میشود که به معنای تامین مالی همزمان با انتقال فناوری از چین به تهران است.
مراکز دولتی و بانکهای سراسر کشور در روز یکشنبه 7 مرداد تعطیل خواهند بود
معرفی و آموزش دریافت وام 10 میلیونی بلوبانک
برخورد قطار مسافربری با سکو در میدان راهآهن سه مصدوم به جا گذاشت
ویرایش و حذف عناصر اضافی عکس با هوش مصنوعی دیوار
ساعت حرکت قطار پرند - تهران در سال 1403
قانون کمی به نفع مستاجران؛ امکان شکایت مستاجر از مالک فراهم شد
سقف اجاره بها در سال 1403 تعیین شد
دفتر ارتباطات مردمی دکتر قشقاوی در رباط کریم افتتاح میشود
در ازای پول نفت، خانه میسازند
بعد از انقلاب ایران، شرکتهای خارجی در زمینه مسکنسازی فعالیت گستردهای داشتند. از جمله شرکت کوزو ترکیه که در شهرهای پرند و پردیس با استفاده از فناوری قالب تونلی، پروژههای مسکن مهر را اجرا کرد. این فناوری که مزایا و معایب خود را داشت، توسط شرکتهای ایرانی نیز به کار گرفته شد.
در نهضت ملی مسکن نیز از ابتدا به خارجیها چراغ سبز نشان داده شد که شرکتهای خارجی با درخواست جدی پایکار نیامدند؛ اما اکنون، طبق اظهارات مشاور وزیر راه و شهرسازی در جذب سرمایهگذاری خارجی، شرکتهای متقاضی ساخت مسکن خودشان قیمت ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار را ارائه دادهاند و خواستار اجرای پروژههای بزرگ هستند.
تیزمغز هم میگوید که این شرکتها برای تولید مسکن، نفت میخواهند و برای این کار باید دولت و مجلس اقدامات لازم را انجام دهند.
پس جامعه مهندسی ایرانی چه میشود؟
فرشید پورحاجت، عضو کانون انبوهسازان مسکن از این طرح انتقاد کرده و گفت:
ما در کشور دارای جامعه مهندسی بزرگی هستیم که میتوانند در صنعت ساختمان نقش مؤثری داشته باشند. اینکه بخواهند پروژههای مسکن و ساختمان را به شرکتهای خارجی بدهند، برای ما یک سوال بزرگ است که آیا ظرفیت داخلی در کشور کافی نبوده که ما نیاز داشته باشیم از کشور دیگری کمک بگیریم.
عضو کانون انبوهسازان مسکن میگوید: موضوع دیگر این است که حضور خارجیها در حوزه مسکن، ریشه در دولت احمدینژاد دارد که شرکتهای ترکیه را به بازار مسکن دعوت کرده بود.
پورحاجت میافزاید:
ما با کشور ترکیه فرهنگ مشترکی داریم. باید ببینیم که حضور شرکتهای ترک در کشور، چه نتایجی داشته است؟ من جواب را میدانم، اما بهتر است دوستان هم نظر بدهند که شرکتهای ترک چه کارهایی انجام دادهاند؟
وی تاکید میکند: اما در مورد بازار، اقتصاد بازار و رقابت، بخش خصوصی کشور آماده است که با شرایط منصفانه در زمینه تولید و عرضه مسکن فعالیت کند. قطعا ما میتوانیم مسکن بهتری را از نظر کیفیت، سرعت و هزینه نسبت به شرکتهای خارجی تولید کنیم.
عضو کانون انبوهسازان مسکن همچنین میگوید: علاوه بر اینکه ما میتوانیم الگوی معماری شهرسازی اسلامی و ایرانی را در حوزه مسکن و ساختمان رعایت کنیم. این در حالی است که دولت به ما بیاعتنایی کرده است.
بی اعتنایی دولت به بخش خصوصی
پورحاجت میگوید: ما از مذاکرات دولت با چینیها برای ورود به بازار مسکن خبر نداشتیم و فقط شایعات رسانهای را میشنیدیم.
وی میافزاید: ما از دولت گلایه داریم که چرا اول با بخش خصوصی کشور که در حوزه مسکن فعال است، مذاکره نکردند. همچنین آیا عملکرد ما به عنوان انبوهسازان، ناکافی بوده که رفتند با کشور دیگری مذاکره کردند. این در حالی است که سازندگان ما در کشورهای دیگر نیز پروژههایی دارند.
عضو کانون انبوهسازان مسکن میگوید: اینها سوالات مهمی است که دولت باید به آنها جواب بدهد. ما مخالف سرمایهگذاری کشور دیگری در کشورمان نیستیم، اما باید در یک رقابت منصفانه انجام شود.
پورحاجت میگوید: برای ساخت خانه در هر نقطه از جهان، حداقل باید متری ۲۰۰ دلار هزینه کرد و این عدد ممکن است بیشتر هم باشد. اگر بخواهیم خانهای با استاندارد زیست محیطی داشته باشیم، این هزینه به متری ۳۰۰ دلار هم میرسد.
وی افزود: ما باید بدانیم که قرارداد با چه مبلغی امضا میشود. آیا طرف مقابل مایل است که همان مبلغ را به بخش خصوصی کشورمان پرداخت کند یا نه. ما آماده هستیم که اگر قرارداد با واحد پول دلار باشد، با همان نرخ دلار قرارداد را انجام دهیم.
عضو کانون سراسری انبوهسازان مسکن در جواب به این سوال که آیا چینیها باعث افت قیمتها میشوند؟ میگوید: مگر شرکتهای ترکیه اومدند، قیمتها کم شد که الان شرکتهای چینی بخواهند قیمت خانه را پایین بیاورند. چنین چیزی اتفاق نمیافتد.
ایران، خانه دوم چینیها
پس از عقد قراداد برنامهٔ ۲۵ سالهٔ همکاریهای مشترک ایران و چین، تقریبا در تمام امور روزمره کشور و حتی زندگی خصوصی مردم، شاهد دخالتهای چینیها هستیم. دخالتهایی که مجوز قانونی دولت ایران را به همراه دارد.
این یک انتخاب سیاسی بزرگ بود که آیا ایران شریک سیاسی – تجاری بلوک غرب است یا بلوک شرق؟ و پاسخ این سوال چین بود.
حالا به جز گوشی موبایل چینی، خودروی چینی، دانشجو و همسر چینی، منتظر خانه چینی باشیم؛ به شرط آن که نشکن هم باشد!
منبع: خبر آنلاین – فردای اقتصاد