سیامک قاسمی، کارشناس اقتصادی، به تحلیل عوامل و پیامدهای تورم در ایران پرداخت و گفت: تورم مهمترین بحران اقتصاد ایران است و باید تمامی سیاستها در راستای مهار تورم باشد. وی افزود: سال جاری ششمین سال پیاپی است که تورم در ایران رو به افزایش است و جامعه با «ترس از دست دادن» مواجه شده است.
وی با بیان اینکه زندگی در یک جامعه تورمی مثل راه رفتن روی تردمیل است، تصریح کرد: تورم باعث شده است که مردم همواره نگران عقبافتادن و کاهش ارزش داراییهای خود باشند و در صورت بروز هرگونه بحران، طبقه اجتماعی خود را تغییر دهند. وی گفت: در جامعه تورمی، شما دائما باید بدوید، حرص بزنید و بترسید. چون اگر بایستید، تورم شما را به عقب میاندازد. این رفتار عموم جامعه شده است.
سرنوشت طبقه متوسط جامعه
قاسمی همچنین به نبود طبقه متوسط شهری در ایران اشاره کرد و گفت: طبقه متوسط شهری در ایران به آن معنا وجود ندارد که بتواند نیازهای آموزشی، سلامت، سفر و زندگی خود را تامین کند. وی گفت: جامعه ایران دوقطبی شده است و گروه کوچکی توانستند از تورم سود ببرند ولی بخش عظیمی از جامعه در فقر فرو رفتهاند. وی آمار ۶۰ میلیون نفر نیازمند یارانه را نشاندهنده فقر جامعه دانست.
آینده تورم در ایران
کارشناس اقتصادی در پایان با بررسی آینده تورم در ایران، گفت: پيشبيني تورم به سياسي وجود دارد و مذاکرات هستهای، خلق و خوي فرهنگي، رفتار عموم جامعه شده است. وضع تحريمها و نظرات مخالفين به سياست پولي انقباضي بانك مركزي، عوامل مؤثر بر تورم هستند. وي هشدار داد كه با نزديك شدن به انتخابات رياستجمهوري آمريكا در سال ۲۰۲۴، زمزمههاي تغيير سياست خارجي آن كشور نسبت به ايران، منجر به آغاز راند جديدي از انتظارات تورمي در جامعه خواهد شد.
او در جواب این سوال کلیشهای “علم بهتر است یا ثروت؟” گفت: اصلا تردیدی نکنید که ثروت بهتر است. با ما کلا شوخی کردند. در جامعه ایران خیلی ریشهها و تفکرات غیرسرمایهداری به ویژه در دهه ۶۰ و ۷۰ جریان داشته و به دلیل اینکه جامعه غیرسرمایهداری بوده، برای همین تلاش میکرده که ایدههای غیرسرمایهداری در ذهن ما جا بیاندازد. وی گفت: این ایدهها باعث شده است که ما علم را بالاتر از ثروت قرار دهیم ولی در عمل، ثروت همواره مقدم بر علم بوده است. وی گفت: در جامعه سرمایهداری، علم و ثروت با هم رابطه مستقیم دارند و هرچقدر علم بالاتر باشد، ثروت بیشتر میشود. ولی در جامعه غیرسرمایهداری، علم و ثروت با هم رابطه منفی دارند و هرچقدر علم بالاتر باشد، ثروت کمتر میشود. وی گفت: در جامعه ایران، علم فقط یک سنجش است و نشان دادن استعداد است ولی نقش چندانی در تولید ثروت ندارد. وی گفت: باید ساختار جامعه را تغییر داد و علم را به عامل تولید ثروت تبدیل کرد.
منبع: خبر آنلاین