سمینار “شهر پوشاک؛ طلیعه مدل اقتصادی مدیریت زنجیره ارزش” صبح روز چهارشنبه در محل موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی وزارت صمت با حضور فعالان صنعت نساجی و پوشاک کشور برگزار شد.
در این مراسم، محسن گرجی- مدیرکل دفتر صنایع منسوجات و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت- در این مراسم- ضمن تاکید بر اهمیت صنعت نساجی و پوشاک در کشور اظهار کرد: اهمیت این زنجیره ارزش بر کسی پوشیده نیست. نکته مهمی که باید در نظر داشت این است که در صنعت پوشاک ما تا چه میزان از رویدادهای تجاری استفاده میشود. به طور مثال در سال نو میلادی، جشنهایی برپا میشود یا هدایایی خریداری میشود و اقتصاد میچرخد، این گونه نبوده که از ابتدا به همین صورت باشد؛ بلکه به مرور نگاه تجاری به سال نو میلادی، یک رویداد ۱۵۰ است که بُعد تجاری فرهنگی شکل گرفت.
وی افزود: رویدادهای فرهنگی بومی و ظرفیتهایی وجود دارد که صنعت ما چندان بدان توجه نکرده و میتوان مورد استفادههای عمیقی صورت گیرد. امروز با هر صنعتگر پوشاک که صحبت کنیم، اعلام میکند که از خرداد تا مرداد ماه طی این سه ماهه طبیعتا، صنعت پوشاک آرام است و رکود بر بازار آن حاکم است. این در حالیست که اگر از رویدادهای فرهنگی استفاده شود، این رکود رفع خواهد شد؛ تنها باید از ظرفیتها استفاده کرد وغیرمرتبط با زنجیره ارزش هم نیست.تجربههای جهانی نشان میدهد که میتوان از ظرفیتهای جهانی استفادههای اقتصادی خوبی کرد و این برای ما جای کار بسیار دارد. همانطور که اشاره شد، صنعت پوشاک ما دارای اهمیت بسیار است.
این مقام مسئول در وزارت صمت تصریح کرد: زنجیره ارزش را میتوان از سه برش مختلف بررسی کرد؛ چنانچه بخواهیم زنجیره ارزش در صنعت پوشاک کامل شود؛ باید در سه سطح حکمرانی، نهادی و فعالان اقتصادی این زنجیره ارزش شکل گرفته و تکمیل شود، در وهله اول بحث حکمرانی مطرح است که در این نقطه همه بخشهای متولی از وزارت ارشاد تا صداوسیما در بخش تبلیغات و شناخت سلیقه و ایجاد ذائقه (بحث فرهنگی) تا وزارت صمت در بخش تولید و وزارت صمت در بخش توزیع و همچنین اصناف بهعنوان بازوهای ما، به گونهای باید حلقهها بهم پیوسته و در سطح حکمرانی، زنجیره ارزش پوشاک را پیوسته کنیم. بایستی یک صدا از بخش حاکمیتی برای بخش خصوصی بیرون بیاید؛ این بدان معناست که زنجیره ارزش ما در سطح حکمرانی پیوسته باشد.
گرجی ادامه داد: در نقاطی که تضاد منافع حکمرانی وجود دارد، باید سعی کنیم که این تضاد در فضای حکمرانی را حلوفصل کنیم و به حداقل برسانیم؛ با تحقق این موضوع، یک حرف واحد در سطح حکمرانی با نگاه کل زنجیره ارزش ایجاد میشود که مهمترین برش و بالاترین آن است. در سطح دوم در زنجیره ارزش، زنجیره ارزش نهادی است؛ انجمنها، اتحادیهها، اصناف و… باید پیوسته شوند. اگر در سطح نهادی به زنجیره ارزش نرسیم و نهادهای ما نتوانند حلقه زنجیره ارزش را ایجاد کنند، نقاط اختلاف نظر خود را مابین خودشان حل کنند، نمِیتوان انتظار داشت که در سطح سوم که کنشگران و فعالان اقتصادی هستند، یک زنجیره ارزش داشته باشیم.
وی در ادامه افزود: در سطح سوم، زنجیره ارزش فعالان اقتصادی است. فعالان اقتصادی باید به زنجیره ارزش پیوسته باشند و با یکدیگر تعامل داشته باشند. اگر این سه سطح زنجیره ارزش پیوسته شوند، میتوان به یک زنجیره ارزش کامل رسید و در این صورت است که صنعت پوشاک میتواند به جایگاه واقعی خود دست یابد و سهم خود را در اقتصاد کشور افزایش دهد.
چشمانداز شهر پوشاک
ابوالقاسم شیرازی، رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک تهران، اظهار کرد: لازمه مدیریت یکپارچه صنعت پوشاک، ایجاد شهر پوشاک است. تاکنون بسیار در مورد شهر پوشاک صحبت شده اما آنچه سبب شده امروز با قوت بیشتری در حال رقم خوردن باشد این است که زنجیره، مدیریت یکپارچهای را در نظر گرفته است.
وی افزود: ما بایستی تمام ظرفیتهای خالی موجود را تکمیل کنیم تا بهرهوری بیشتر از تولید بهتر، با کیفت بیشتر، قیمت مناسبتر و مهمتر از همه رقابتپذیری برای ورود به بازارهای جهانی و صادرات حاصل شود. شهر پوشاک خود مقدمهای برای صادرات خواهد بود تا بتوانیم در کنار هم تمام ظرفیتهای خالی را پر کنیم.
شیرازی تصریح کرد: شهر پوشاک یک فرصت است و باید از آن استفاده کنیم. ما باید با همدلی و همکاری، شهر پوشاک را به یک واقعیت تبدیل کنیم.
منطقه آزاد و منطقه ویژه اقتصادی شهر فرودگاهی امام خمینی در حال همکاری برای ساخت شهر صنایع همگن پوشاک هستند. این منطقه به دلیل نزدیکی به فرودگاه، فرصتی مناسب برای تعامل با کشورهای دیگر و تسهیل روابط تجاری است.
شهر صنایع همگن پوشاک یک منطقه صنعتی تخصصی است که همه مراحل تولید پوشاک را در یک مکان گرد هم می آورد. این امر باعث می شود که تولید پوشاک کارآمدتر و مقرون به صرفه تر شود. همچنین، شهر صنایع همگن پوشاک می تواند به ایجاد مشاغل جدید و افزایش صادرات کمک کند.
منطقه آزاد و منطقه ویژه اقتصادی شهر فرودگاهی امام خمینی امیدوار است که شهر صنایع همگن پوشاک را به یک قطب تولید پوشاک در ایران و منطقه تبدیل کند. این پروژه می تواند نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور و ایجاد اشتغال داشته باشد.
منبع: فردای اقتصاد