براساس آمار رسمی، بارندگیها در سرتاسر ایران و به خصوص تهران به شدت کم شده و سازمان هواشناسی به خاطر عدم دقت در پیشبینی مورد انتقاد قرار گرفته است. در این بین، ادعای «ابردزدی» بازتابهایی را به دنبال داشته است.
وضعیت ناخوشایند بارشها در ایران و تهران
طبق آمار، کل بارشها در ایران نسبت به میانگین طولانی مدت ۴۴.۳ درصد کمتر شده و بارندگیهای استان تهران هم از میانگین بارشهای کل کشور نامطلوبتر بوده است.
به گزارش ایسنا در روز یکشنبه ۱۷ دی، بیش از ۱۰۰ روز از شروع سال آبی گذشته و بارشهای تهران نسبت به سال قبل از نصف هم کمتر است.
این گزارش میگوید که در ۱۰۰ روز اول سال آبی، بارشهای این استان ۵۷.۲ درصد کمتر از میانگین همان دوره در سالهای گذشته بوده است.
ایسنا افزود که آمار ۵۰ ساله نشان میدهد که بارشهای سالانه استان تهران ۲۸۰.۴ میلیمتر بوده اما تنها ۳۳.۹ میلیمتر یا ۱۲.۱ درصد از آن در ۱۰۰ روز اول سال آبی امسال اتفاق افتاده است.
بارشهای این کلان شهر از آغاز سال آبی تا حالا ۶۷ درصد کمتر از میانگین همین دوره در سالهای قبل بوده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مهندسی ایران در روز نهم دی اعلام کرده بود ایران در سال چهارم خشکسالی قرار دارد و سال ۱۴۰۲ با بیش از پنج دهه آمار و اطلاعات «بدترین سال کشور است»
او گفته بود در حوزه صنعت آب و فاضلاب نیز به خاطر همین وضعیت در بارشها «برنامهریزی دقیق و جدی» صورت میگیرد تا «حداقل آب مورد نیاز برای نوشیدن و بهداشت مردم در شهرها و روستاها فراهم شود».
وضعیت سدهای تهران
در مورد آبهای موجود در سدهای تهران، آب سد لار ۱۲ میلیون مترمکعب است که نسبت به سال قبل دو میلیون مترمکعب کم شده است.
حجم آب سد ماملو هم از ۴۶ میلیون مترمکعب سال قبل، به ۲۷ میلیون مترمکعب کاهش یافته و حجم ذخیره آب سد لتیان نیز در مقایسه با همان روز سال گذشته با ۱ میلیون متر مکعب کمتر شده و به ۱۵ میلیون مترمکعب رسیده است.
ایسنا نیز در این رابطه هشدار داد با توجه به کاهش منابع آبی در پشت سدهای تهران و افزایش دما، «ادامه روند خشکسالی در پایتخت» پیشبینی میشود. در این شرایط، دولت و رسانههای دولتی فشارهای خود را بر مردم افزایش داده است.
محسن اردکانی مدیرعامل آبفای استان تهران از آغاز دوباره طرح «برخورد با مشترکان بدمصرف» خبر داد و گفت: «این شامل مشترکانی میشود که بیشتر از دو برابر الگو آب مصرف میکنند.»
کل ایران درگیر خشکسالی و عدم بارش برف
خبرگزاری ایسنا گزارش داده که با وجود گذشت بیش از دو هفته از آغاز فصل زمستان در ایران، هنوز بسیاری از استانها مثل استان تهران بارش برف را تجربه نکردهاند.
بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی این خبرگزاری، در حال حاضر تنها چهار درصد مساحت کشور دارای برف است. این رقم باید بر اساس رقم متوسط دراز مدت در این وقت از سال حدود ۹ درصد باشد که حاکی از کاهشی ۳۵ درصدی نسبت به آمار متوسط دراز مدت است.
فرزاد مخلصالائمه، استاندار استان مرکزی گفته که پیشبینی هواشناسی برای بارندگی در فصل پاییز که توسط سازمان هواشناسی انجام شده بود، عملی نشده و بر مشکلات حوزه آب اثر گذاشته است.
او در یک جلسه درباره کمآبی در این استان گفت:
«باید سازمان هواشناسی روش و ابزارهای پیشبینی خود را به روز کند.»
این استاندار نیز از این که برای پرداخت هزینه طرحهای ملی در حوزه آب از منابع مالی استانی کمک میشود، انتقاد کرد. او گفت:
«تامین منابع مالی طرحها با وزارت نیرو در سطح ملی است و در استان، تامین منابع از محل منابع استانی پیشبینی شده است.»
حفر چاه برای رفع مشکل کمآبی با وجود فرونشست زمین
عزتاله آمری مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی اعلام کرده که همه رودخانههای استان، اکنون خشک شدهاند. او از حفر بیست تا چاه در این استان برای رفع مشکل کمآبی خبر داد. حفر چاه برای تامین آب در ایران باعث بدتر شدن بحران فرونشست زمین شده است.
حسن فرمانی انتظام، مدیر دفتر توسعه پایدار و مدیریت مصرف شرکت آب و فاضلاب استان قم در روز یکشنبه میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی را در کشور مخاطرهآمیز دانست. او گفت:
«اگر برداشت ها همین طور ادامه پیدا کند تا چند سال دیگر ذخیره آب کشور اتمام می یابد.»
مراکز دولتی و بانکهای سراسر کشور در روز یکشنبه 7 مرداد تعطیل خواهند بود
معرفی و آموزش دریافت وام 10 میلیونی بلوبانک
برخورد قطار مسافربری با سکو در میدان راهآهن سه مصدوم به جا گذاشت
ویرایش و حذف عناصر اضافی عکس با هوش مصنوعی دیوار
ساعت حرکت قطار پرند - تهران در سال 1403
قانون کمی به نفع مستاجران؛ امکان شکایت مستاجر از مالک فراهم شد
سقف اجاره بها در سال 1403 تعیین شد
دفتر ارتباطات مردمی دکتر قشقاوی در رباط کریم افتتاح میشود
راست و دروغ ادعای ابردزدی
در روزهای گذشته اظهارات ضد و نقیضی درباره «ابردزدی» از سوی ترکیه پخش شده که برخی مقامهای رسمی آن را تکذیب و برخی نیز تایید کردهاند.
سمیه رفیعی، عضو کمیسیون آب کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تفاوت زیاد بارندگیها در ایران و ترکیه گفت:
«نمیتوان مساله جنگ آب و هوایی و دخالتهای اقلیمی را نادیده گرفت.»
این موضوع چند سال پیش نیز مورد بحث قرار گرفته بود و یک عضو وقت کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس کشورهای دیگر را متهم کرده بود که «با دانش و تکنولوژی بالا از پتانسیل بارشی به سود خود استفاده» میکنند.
سحر تاجبخش، رییس سازمان هواشناسی با رد «ابرزدایی عمدی در شمالِ غرب کشور» گفته است کمبارشیها در مناطق مختلف ایران، ناشی از پدیده تغییر اقلیم است.
او افزود میانگین بارش در ترکیه بیش از ۵۰۰ میلیمتر و در ایران ۲۳۰ میلیمتر است و دو کشور با اینکه در همسایگی هم هستند، به دلایل مختلف اقلیم متفاوتی از همدیگر دارند. به گونهای که نمیتوان وجود دریای مدیترانه در جنوب و دریای سیاه در شمال را در نظر نگرفت.
عیسی کلانتری، رییس سابق سازمان حفاظت محیط زیست نیز «ابردزدی» را «شایعه و دروغ کامل» خوانده و گفته است: «طرح چنین مباحثی برای انحراف افکار عمومی در سوءمصرف منابع آبی کشور است.»
نظر خود را درباره علت کمبارشی امسال و یا ادعای ابردزدی به اشتراک بگذارید.
منبع: ایران اینترنشنال