در روز گذشته، قیمت دلار در بازار ارز نوساناتی را تجربه کرد و به کمتر از 49 هزار و 200 تومان هم رسید. اما در همین حین، معاملات دلار از 49 هزار و 300 تومان فراتر نرفت. البته در معاملات پشت خطی، دلار تا 49 هزار و 400 تومان هم فروخته شد. حالا سوال این است که در آخرین روز هفته، قیمت دلار چه تغییراتی خواهد داشت و با چه مقداری به استراحت میروید؟
مراکز دولتی و بانکهای سراسر کشور در روز یکشنبه 7 مرداد تعطیل خواهند بود
معرفی و آموزش دریافت وام 10 میلیونی بلوبانک
برخورد قطار مسافربری با سکو در میدان راهآهن سه مصدوم به جا گذاشت
ویرایش و حذف عناصر اضافی عکس با هوش مصنوعی دیوار
ساعت حرکت قطار پرند - تهران در سال 1403
قانون کمی به نفع مستاجران؛ امکان شکایت مستاجر از مالک فراهم شد
سقف اجاره بها در سال 1403 تعیین شد
دفتر ارتباطات مردمی دکتر قشقاوی در رباط کریم افتتاح میشود
هدایت بازار دلار در دراز مدت
عبدالله مشکانی کارشناس بازارهای مالی با اشاره به تأثیر تورم و نقدینگی بر قیمت دلار در دوره طولانی گفت: «بازار ارز در حال حاضر نوسانات کوتاهمدتی را مثل چند هفته اخیر شاهد است اما با تغییرات چند هزار تومانی جهت خاصی پیدا نمیکند. باید در نظر داشت که شاید بازارساز قادر باشد که در دوره کوتاه، با عرضه یا خودداری از عرضه، بازار را هدایت کند؛ ولی در دوره بلند، نرخ ارز وابسته به نقدینگی و تورم است.»
وی رشد نقدینگی در کشور را قابل توجه خواند و افزود: «سیاستگذار از ابتدای سال تلاش داشته با اخبار مثبت قیمت دلار را کنترل کند؛ در حالی که فرآیندهای سیاسی همواره پیچیده و غیرقابل پیشبینی هستند.»
دلار باز هم اوج خواهد گرفت؟
این تحلیلگر بازارهای مالی با اشاره به اینکه دلار در محدوده ۵۹ تا ۶۰ هزار تومانی در حال حرکت است، گفت: «تا زمانی که دلار از سقف قیمتی قبلی خود عبور نکند نمیتوان روند جدیدی برای آن پیشبینی کرد و بازار بدون جهت خاصی است. بنابراین فقط وقتی که قیمت دلار بالاتر از سقف قبلی خود بسته شود میتوان در مورد روند بعدی این اسکناس صحبت کرد.»
مشکانی با تأکید بر اینکه دلار محرک سایر نرخها در اقتصاد ایران است و روندهای آینده را مشخص میکند، افزود: «در حال حاضر بخشی از کالاها، قیمت خود را با نرخ دلار گرانتر از بازار هماهنگ کردهاند و معامله میشوند، بنابراین در بازار حباب قیمتی وجود دارد. اگر بخواهد روندی در بازارها شکل بگیرد باید سقف قیمتی شکسته شود و آن زمان بازارها میتوانند به دنبال آن قدم به جلو بگذارند.»
بیشتر بخوانید: لیست کامل و قیمت لحظهای رمز ارزها
دلار و تورم؛ دو یار قدیمی
سجاد بوربور فعال و کارشناس اقتصادی در مورد پیشبینی روند قیمت دلار گفت: «قیمت دلار به دستور سیاستگذار کاهش یافته است و دولت جز سرکوب این اسکناس راه دیگری ندارد. زیرا تورم ۵۰ درصدی بر تمام کالاها و خدمات تأثیر گذاشته و دلار هم یکی از این کالاهاست.»
وی با اشاره به اینکه تورم نتیجه اختلاف رشد نقدینگی و رشد اقتصادی است، افزود: «برای کنترل قیمت دلار باید رشد نقدینگی را مهار کنیم. این در حالی است که کسری بودجه ساختاری دولت، عامل رشد نقدینگی است. تا زمانی که دولت کسری بودجه ساختاری داشته باشد نمیتواند نقدینگی را مدیریت کند؛ در نتیجه نه فقط قیمت دلار بلکه قیمت همه کالاها افزایش خواهند یافت.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «با توجه به قیمتگذاری دستوری دولت، کاهش تولید، رشد نقدینگی و افزایش تورم اجتنابناپذیر است و کالاها و خدمات گرانتر میشوند و دلار و ارز هم افزایش خواهند یافت. این در حالی است که رشد قیمت دلار هم یک پوشش روی تورم کالاها و خدمات میاندازد که به آن اثر نرخ ارز میگویند.»
بوربور با بیان اینکه ریشه وضعیت فعلی به قیمتگذاری دستوری دولتها برمیگردد، گفت: «اگر قیمت دلار زیر حد ۵۰ هزار تومانی بماند فعالان اقتصادی حرکت میکنند و دلار یا طلا میخرند و قیمت را از کاهش بیش از این جلوگیری میکنند.»
افت و خیز بیثبات دلار
این فعال اقتصادی در مورد تأثیر سیگنالهای سیاسی بر قیمت دلار گفت: «حرکات بالا و پایین قیمت دلار را نمیتوان به عنوان یک روند معنیدار در نظر گرفت. کاهش قیمت در بازار ارز، نوسان محدودی است که پایداری زیادی نخواهد داشت.» وی با بیان اینکه تورم و انتظارات تورمی در حال افزایش هستند، اضافه کرد: «نسبت سپردههای بلندمدت کاهش یافته و پول به سمت سپردههای دیداری جاری شده است. باید در نظر داشت اگر قیمت دلار به زیر حد ۵۰ هزار تومانی برگردد، فعالان اقتصادی برای خرید دلار یا طلا شتاب میکنند و از کاهش بیش از حد قیمت جلوگیری میکنند.»
این کارشناس اقتصادی روند صعودی دلار را پیشبینی کرد و گفت: «بالا و پایینهای فعلی قیمت دلار نوسان است و فعالان اقتصادی نباید به آن توجه زیادی کنند. چشمانداز قیمت دلار با توجه به عوامل مؤثر بر قیمت دلار صعودی است و حرکتهای کاهشی فعلی استراحت در مسیر افزایشی است.»
مراکز دولتی و بانکهای سراسر کشور در روز یکشنبه 7 مرداد تعطیل خواهند بود
معرفی و آموزش دریافت وام 10 میلیونی بلوبانک
برخورد قطار مسافربری با سکو در میدان راهآهن سه مصدوم به جا گذاشت
ویرایش و حذف عناصر اضافی عکس با هوش مصنوعی دیوار
ساعت حرکت قطار پرند - تهران در سال 1403
قانون کمی به نفع مستاجران؛ امکان شکایت مستاجر از مالک فراهم شد
سقف اجاره بها در سال 1403 تعیین شد
دفتر ارتباطات مردمی دکتر قشقاوی در رباط کریم افتتاح میشود
دلار به سمت رشد 52 هزار تومانی میرود؟
پیمان مولوی، تحلیلگر اقتصادی هم در مورد متوسط قیمت دلار در ۳۶۵ روز سال جاری گفت: «اگر جنگ یا بحران اجتماعی پیش نیاید، متوسط قیمت دلار در سال ۱۴۰۲ با توجه به سناریوی تورم ۴۰ درصدی میتواند بین ۵۱ تا ۵۲ هزار تومان، با حداکثر ۵۸ تا ۶۰ هزار تومان و حداقل تا ۴۵ هزار تومان باشد.»
وی متوسط قیمت دلار را در حدود ۴۸ تا ۵۲ هزار تومان برآورد کرد و اضافه کرد: «اگر به سمت پایان سال برویم، فشارهای تورمی نیز زیادتر و سناریوی تورمی بالاتری هم در نظر باشد، تا پایان سال ممکن است اعداد بالاتری در قیمت دلار شاهد باشیم.»
توافق برجام، دلار را صعودی میکند یا نزولی؟
اما تأثیر توافق برجام بر قیمت دلار چه خواهد بود؟ مولوی در پاسخ به این سوال گفت: «موضوع توافق میتواند سناریوهای مختلفی را به وجود بیاورد. اما اگر توافق صورت بگیرد و بانک مرکزی پولهای نفتی را وارد بازار کند و پولپاشی کند، باز هم متوسط قیمت دلار زیر ۴۵ هزار تومان نخواهد رفت و این امکان وجود ندارد.»
این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: «حتی اگر پولپاشی هم صورت بگیرد و دلار فشار بخورد، در سال بعد با توجه به تورم ۴۰ درصدی و سناریوی رشد اقتصادی سه درصدی، قیمت دلار حتما در کریدور ششم خواهد بود. مگر اینکه رشد نقدینگی به زیر ۳۰ درصد و رشد اقتصادی هم به بالای پنج درصد برسد که تورم وارد کانال ۳۰ تا ۳۵ درصد شود. زیرا در سال ۱۴۰۳، متوسط ۳۶۵ روز سال قیمت دلار نزدیک به ۳۵ درصد بالاتر از متوسط ۵۰ هزار تومان امسال است. یعنی قیمت دلار در نیمه کریدور ششم خواهد بود.»
بازار ارز دیر یا زود از کنترل خارج میشود
علی سعدوندی کارشناس اقتصادی گفت: «به نظر میآید در شش ماه آینده، قیمت دلار تحت کنترل سیاستگذار قرار خواهد گرفت. زیرا تحریمها کمی کاهش یافته، درآمد نفتی وارد شده و بانک مرکزی هم از سیاست ارزپاشی استفاده می کند.»
وی همچنین به مسئله تورم و نقدینگی پرداخت و گفت: «نقدینگی هنوز در حال رشد است و باید دید این رشد به کجا خواهد رسید. چون فشار ارزی زمانی رها میشود.»
این کارشناس اقتصادی بازه نوسان قیمت دلار را بین ۴۵ تا ۵۲ هزار تومان اعلام کرد و گفت: «دلار در این بازه تغییر خواهد کرد اما نمی توان قیمت دقیق را پیشبینی کرد.»
وی با بیان اینکه هنوز راهکار جامع برای مدیریت قیمت ارز دیده نشده است، گفت: «شاید دلار کم شود اما نقدینگی و تورم همچنان مانده و قیمت دلار به صورت دستورالعمل مشخص میشود.»
تورم، راهکاری برای گران کردن دلار
جواد فلاحیان، کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دولت با سیاستهای انقباضی بازارها را رکود زده کرده است گفت: «قیمت دلار هر چه کاهش می یابد به خاطر سیاستهای انقباضی دولت است و این کارها، فشار ارزی را بیشتر می کند. در حالی که پایه پولی با رشد ۳۰ درصدی نشان دهنده کاهش دستورالعمل قیمت دلار است.»
وی گفت: «اما انتظار داریم با خبرهای مثبت و رویدادهای سیاسی، قیمت دلار در حدود فعلی خود بماند. این خبرها ممکن است مربوط به برجام یا عدم آن باشد. پس دلار ممکن است تغییرات کوچک در همین حدود داشته باشد.»
فلاحیان در مورد روند قیمت دلار در شش ماه آینده گفت: «در ماههای بعد با افزایش نقدینگی و تورم، قیمت دلار بالاتر خواهد رفت. اگر برجام نباشد و مذاکرات، فقط حرف زدن باشد، شاهد افزایش شدید و ناگهانی در بازار ارز خواهیم بود.»
مثبتنگری خبری برای کنترل بازار
او در ادامه گفت: «تغییرات سه تا ۵ درصدی در بازارهای مالی طبیعی است. در حال حاضر قیمت دلار هم در یک روند بدون تغییر است؛ در حالی که حد پایین قیمت این ارز ۴۷ و ۴۸ هزار تومان است.»
وی با بیان اینکه دولت با روشهای مختلف سعی در کنترل قیمتها دارد، افزود: «دولت الان ارزپاشی زیادی می کند و گاهی با خبرهای آزادسازی منابع مسدود شده هم بازار را تحت تاثیر قرار می دهد.»
وی گفت: «عوامل کلان اقتصادی، نقدینگی و تورم از یک طرف و مدیریت بازار با خبرهای خوبی که همش مخابره میشود از طرف دیگر، برای معاملهگران بازارهای مالی ابهام ایجاد کرده است. این وضعیت باعث شده تمام فعالان اقتصادی ندانند دلار به کجا میرود.»
همه راهها از برجام میگذرد
علی طباطبایی کارشناس اقتصادی گفت: «قیمت دلار در کوتاهمدت تحت تاثیر خبرها و شوکهای قیمتی است که بازار را بازدارند. مهمترین خبر احتمال توافق ایران و آمریکا است. در حال حاضر قیمت دلار حد پایین ۴۹ هزار تومان را نشان می دهد و در شش ماه آینده به سطوح بالاتر خواهد رسید.»
وی با بیان اینکه سیاستگذار با سیگنالهای مختلف سعی در کاهش قیمت دلار دارد، گفت: «با وجود تلاشهای بازارساز دلار هنوز رو به رشد است. یکی از علل آن این است که صنایع بالادستی کشور با دلارهای گرانتر حساب می کنند. پس نمی توان انتظار داشت قیمت دلار با دستورالعمل کاهش یابد.»
این کارشناس اقتصادی گفت: «فقط توافق برجام می تواند قیمت دلار را به شدت پایین بیاورد و در صورت توافق، امکان دارد تا یک سال دیگر، قیمت دلار به نصف کانال ۳۰ هزار تومان برسد. ولی اگر توافق نشود، دلار در کانال فعلی نوسان خواهد کرد.»
وی در مورد پیشبینی قیمت دلار در روزهای آینده گفت: «به نظر می آید که قیمت دلار الان حد پایین بازار را نشان می دهد. تا حالا هم خبرهای مثبت و ابهام در بازار باعث شده بازار ارز کاهش یا رنج بیند.»
منبع: تجارت نیوز