شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای کشور در تیر ماه ١٤٠٢ از سوی مرکز آمار ایران اعلام شد. براساس این گزارش، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور در این ماه، ٣٩,٤ درصد بوده و نشان میدهد که خانوارهای کشور برای تهیه یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان»، ٣٩.٤ درصد هزینه بیشتری نسبت به تیر ماه ١٤٠١ پرداخت کردهاند. این شاخص نسبت به ماه قبل، ٣,٢ واحد درصد کاهش داشته است.
تورم سالانه کشور در تیر ماه ١٤٠٢، ٤٧,٥ درصد اعلام شده است که بسته به دهکهای هزینهای، بین ٤٧.١ درصد (برای دهکهای نهم و دهم) تا ٥٠.٢ درصد (برای دهک اول) تفاوت دارد. فاصله تورمی دهکها در این ماه، ٣.١ واحد درصد بوده و نسبت به ماه قبل، ٢.١ واحد درصد پایین آمده است. روند تغییرات بازار مسکن و اجاره در این ماه چگونه بوده است؟
نرخ تورم معاملات مسکن در تیر ماه 1402
مرکز آمار ایران شاخص قیمت مسکن در تیر ماه 1402 را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، تورم ماهانه مسکن در این ماه، 2.4 درصد بوده است. همچنین شاخص نقطه به نقطه مسکن در این ماه، 38 درصد و تورم سالانه مسکن، 36 درصد اعلام شده است.
شاخص قیمت اجاره در تیر ماه 1402
مرکز آمار ایران شاخص قیمت اجاره در تیر ماه 1402 را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، تورم ماهانه اجاره در این ماه، 2.4 درصد بوده و همانند بازار مسکن رشد داشته است. همچنین تورم نقطه به نقطه اجاره در این ماه، 37.9 درصد و تورم سالانه اجاره، 35.8 درصد بوده است.
بازار مسکن و اجاره در تیر ماه 1401، رکود شدیدی را تجربه کرده است. برخی مشاوران املاک عنوان کردهاند که تقاضای خرید مسکن کاهش یافته و برخی خبرگزاریها نیز گزارش دادهاند که قیمتهای مسکن در این بازار، 15 تا 20 درصد کاهش داشتهاند.
اما برخی گزارشهای میدانی نشان میدهند که افزایش قیمت مسکن و اجاره در سطح جامعه بیشتر از آمار رسمی است. برخی افراد در تمدید قراردادهای خود، افزایشهای بالای 100 درصد را پذیرفتهاند.
دولت همچنین از سال گذشته، انتشار آمار کامل بازار مسکن را متوقف کرده و این امر باعث شده است که مردم در ارزیابی و تصمیمگیری درباره خرید و فروش مسکن، دچار مشکل شوند.
ایمان زنگنه، استاد اقتصاد، پیشتر در گفتوگو با انتخاب، علت تفاوت بین آمار رسمی و ادراک جامعه از تورم را توضیح داده بود: تورم در چند سال اخیر به سطوح بالاتر رسیده و بعضی گروههای کالایی، نرخهای بالای ۷۰ درصد را تجربه کردهاند. بنابراین، تجربه افراد نسبت به افزایش قیمتها یکسان نبوده و به عوامل جمعیتی، درآمدی و اقلیمی بستگی دارد. به عنوان مثال، مستاجران که با افزایش قیمت خانه هم مواجه هستند، نگاه متفاوتی به تورم دارند و نرخ تورم را بالاتر میبینند.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا با تزریق بودجه به پروژههای مسکن دولتی، آیا بازار مسکن از خواب مخملی بیدار میشود یا خیر؟!
منبع: تجارت نیوز